Cukr jako jed

15.11.2016

Autorem článku je MUDr. Josef Jonáš, který patří k nejznámějším českým badatelům v oblasti přírodní medicíny. Je propagátorem moderních směrů přírodního lékařství a autorem metody řízené a kontrolované detoxikace organismu. Jeho současné aktivity zahrnují vedle působení ve společnosti Joalis také přednáškovou a publikační činnost i přímou práci s klienty.

Cukr jako jed

Problematiku cukru můžeme tedy rozdělit do dvou skupin. V jedné skupině jde o negativní dopad dlouhodobé a vysoké konzumace cukrů na vývoj mozku, na funkčnost mozku, na zubní kaz, na vznik obezity, nervové obtíže, osteoporózu. Druhá skupina lidí má akutní problémy, které přímo souvisejí s konzumací cukru. Nejde tedy o důsledky chronického dlouhodobého nadužívání jednoduchých cukrů. Je velmi obtížné takovou skupinu konkrétně označit a ještě nikdy jsem se nesetkal s medicínskou diagnózou, se kterou by pacient přišel a zněla "nemá cukrovku, ale jeho potíže souvisejí s konzumací cukru".

Současná medicína musí mít podloženou svou diagnózu laboratorními výsledky nebo takzvanými zobrazovacími metodami. Tuto poruchu takto zachytit nelze, protože hladina cukru se mění, a především na ni lékaři nepomýšlejí. V zemích, kde existují profesionální vzdělaní výživoví poradci, kteří mají k dispozici celou řadu neobvyklých laboratorních testovacích metod, je však taková diagnóza častá, a to nejen s ohledem na cukry.

Klient se často dozvídá, že jeho potíže souvisejí s konzumací té či oné potraviny. Mezi takto označenými potravinami se obvykle objevuje mléko, pšenice, kukuřice, vajíčka, někdy sója, i jiné obilniny, glutamát (zvýrazňovač chutí), umělá sladidla, občas i některé další potraviny. V naší zemi se taková diagnóza objevuje zřídkakdy, a to hlavně v případě, že jde o alergii, kterou je možné prokázat testovacími metodami, eventuálně krevními testy.

Tahle porucha se označuje jako intolerance, tedy nesnášenlivost, která je podmíněna často neznámými příčinami. Výsledkem je, že pokud neodstraníme dotyčnou potravinu, nebo příčiny její intolerance, tak problémy přecházejí do chronicity a nejsou léky léčitelné. Ke stanovení takové poruchy používám přístroj vynalezený doktorem Reinholdem Vollem, který může orientačně zjistit, jaká potravina je pro organismus problematická. Tímto testem prochází každý z klientů a asi tak u 1/3 lidí s chronickými zdravotními problémy se objeví intolerance na různé potraviny. A cukr bývá velmi častou potravinou, kterou je třeba při léčbě vyřadit.

Cukr se při zvýšené hladině v krvi hromadí v mozku a nervové tkáni. Čtenář by měl vědět, že v buňce se cukr přeměňuje na látku (ATP), ze které každá nervová buňka vytváří elektrický potenciál. Jestliže hovoříme o nějaké energii, pak nejběžnější energií v živém organismu jsou elektrické potenciály.

Každá buňka za přítomnosti kyslíku a cukru funguje jako elektrárna. Tyto elektrické potenciály však musí být velice regulovanou záležitosti a z nervové buňky se po výběžcích neuronů šíří mezi jednotlivými buňkami přes tzv. synapse (velmi důležité spoje, které propojují nervové buňky ve velmi funkční síť). Jestliže dojde k přebití, tedy k vytvoření většího množství elektrických potenciálů, může docházet k mikrovýbojům, které se pak chaoticky šíří mezi nervovými buňkami a vznikají tak problémy, které mají charakter dráždění nervového systému.

Lidský mozek se skládá z mnoha okrsků jader, struktur, které mají konkrétní význam pro paměť, pohyb člověka, zrakovou, sluchovou, hmatovou, chuťovou, čichovou analýzu. V mozku se řídí metabolismus, hormonální systém, existují zde struktury, které řídí teplotu, sexualitu, přijímání potravy, dýchání, polykání, zkrátka tisíce činností našeho těla.

A tak jestliže některý z těchto okrsků je podrážděn po nadměrném vychytávání cukrů, dojde k jeho poruše, a tak se můžeme setkávat mnohdy s velmi těžko pochopitelnými jevy na jedné straně a na druhé straně při správném řešení se může člověk zbavit neuvěřitelných nemocí, pro které často medicína nemá vůbec žádné řešení. Jestliže však někdo podnikne takový pokus, že sleduje, jak se zmíněné zdravotní problémy vyvíjejí po vynechání cukru týden, 14 dní, měsíc a nic se na těchto projevech nezmění. Z toho uzavře, že problematika není v cukru, pak se velice mýlí, a takové zjištění je velice nehodnotné. Problém je totiž složitější a vyžaduje řešení, které je podstatně těžší než jen pouhé vynechání cukrů.

Vysoká hladina cukru také vede k tomu, že organismus cukr vylučuje. A protože bychom mohli lidstvo rozdělit do různých vylučovacích typů, tak najdeme lidi, především děti, kteří vylučují toxiny kůží. Jiný typ vylučuje toxiny dýchacím ústrojím, další zažívacím ústrojím, a to někteří střevem, jiní naopak horními částmi zažívacího ústrojí - tedy žaludkem. Existují typy ledvinné, které vylučují přes močový systém. A dokonce můžeme najít mezi ženami takové, jež vylučují toxiny přes poševní sliznici.

Je velice známá skutečnost, že plísně jsou mikroorganismy, které se živí rozkladem organických látek. Důležitým substrátem rozkladu je cukr. Teprve tento cukr je výživnou látkou pro plísně. A odpovídá-li tomu ještě další prostředí, a to vlhko a teplo, pak se plísně obrovskou rychlostí přemnožují, rozmnožují a šíří.

Často také vylučují i různé typy mykotoxinů anebo vysílají vlákna mycelia do svého okolí, jejichž prostřednictvím se rozrůstají. Právě tento jev rovněž nastává u lidí s nevyrovnanou hladinou cukru, a tak se setkáváme s řadou plísňových problémů na nejrůznějších částech těla.

Naopak u lidí s nízkou hladinou cukru dochází ke stavům apatie, usínání, mikrospánku a také nesoustředěnosti, a tím vzrůstá množství chyb, které dělají v práci, nebo při řízení vozidla, při učení. A to zase ovlivňuje psychiku dotyčného člověka, v jeho uplatnění narůstá neuroticismus.

Potřebujeme-li normalizovat hladinu cukru, a tím zbavit člověka jak problematiky vzniklé mikrovýboji v nervovém systému, tak problematiky vzniklé vylučováním cukru z organismu, musíme zlepšit regulaci metabolismu jako celku. Dlouhodobé pokusy ukázaly, že rozhodujícím místem pro regulaci metabolismu jsou struktury mozku, které se nacházejí v oblasti nazývané pons varoli.

Funkce slinivky břišní, respektive takzvané endokrinní části slinivky břišní je rovněž řízena centry z další oblasti mozku nazývané mezencefalon. Navrhl jsem proto takovou sestavu preparátů, která normalizuje zacházení s cukrem v organismu - ovšem za předpokladu, že dotyčný člověk znormalizuje i úroveň konzumace jednotlivých cukrů. To znamená, že vynechá průmyslově slazené limonády, průmyslově slazené výrobky a řadu dalších zdrojů nadměrné konzumace cukru. Tyto preparáty když spojíme s příslušným omezením konzumace cukru, můžeme dosáhnout řady neuvěřitelných zdravotních výsledků.

Kombince preprátů Joalis Activ-Col, Activ-Acid, Hypotal a Pancreadren může normalizovat zacházení organismu s cukrem.

MUDr. Josef Jonáš

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky